Mijn hond pakt alles

Ik krijg vaak vragen over honden die alles pakken. “Mijn hond pakt alles, wat kan ik doen om dat af te leren?”

Er zijn honden die allerlei dingen pakken als schoenen, pantoffels, handschoenen, knuffels van de kinderen etc. Ze vinden dit soort zaken op de vloer of op een traptrede, in een mand die op de grond staat of op een stoel. Sommigen spelen ermee en dat kan zover gaan dat het daarna kapot is. Andere honden slepen het alleen mee hun mand in en koesteren het daar.

Er zijn ook honden die vooral dingen pakken om te eten. Vaak pakken ze etenswaar van de tafel of van het aanrecht om het vervolgens direct naar binnen te schrokken.

Wat je hond ook pakt, een hond die dit gedrag vertoond heeft op de een of andere manier de positie verworven om dit te kunnen doen.

Nu mag het niet meer

Op een gegeven moment denk jij “Het is nou mooi geweest, mijn hond pakt alles maar nou wil ik dat niet meer”. Daaraan voorafgaand was er echter een periode dat je daar waarschijnlijk minder problemen mee had. Het is een gedrag bij je hond dat hij zich heeft aangeleerd en dat door jou in meer of mindere mate is toegelaten.

Maar hoe zorg je ervoor dat je hond niet alles pakt?

Mijn hond pakt alles dat eetbaar is

Als de motivatie van je hond is om te eten, dan zul je heel duidelijk met hem moeten gaan trainen om iets niet te pakken. In de video hieronder, zie je hierover een trainingsoefening uit  online puppycursus “Je Pup Trainen? Dat Kun Je Zelf!”

Heeft je hond goed door dat hij bij het commando “Nee” de etenswaar niet mag pakken, dan ga je met hem trainen bij de tafel. Je zet daar iets op dat hij voorheen zou hebben gepakt en je gaat bij hem zitten. Zodra hij ernaar neigt het te willen pakken, zeg je duidelijk “Nee”. Dit bouw je verder uit door steeds verder weg te gaan zitten maar je hond scherp in de gaten te blijven houden en in te grijpen met je “Nee” voordat je hond het eten te pakken heeft. Hij mag er gewoon niet aankomen als jij dat niet wilt. Natuurlijk beloon je hem voor goed gedrag!

Spullen pakken om jouw aandacht

Vind je hond het vooral prettig om spullen te pakken, dan kan dat te maken hebben met het vragen om aandacht van jou. Je hond wil graag je aandacht en hij heeft gemerkt dat als hij iets pakt wat niet mag, jij hem die aandacht geeft. Ook al is die aandacht dan negatief, je hond wil hem graag! Het handigste om dit gedrag af te leren is daardoor om je spullen goed op te ruimen en dus niet te laten slingeren. Dan heeft je hond ook geen mogelijkheid om daarmee je aandacht te krijgen.

Pakt hij toch iets dat niet mag en hij komt ermee naar jou of hij laat aan jou merken dat hij het heeft gepakt, negeer je hond dan. Draai je om en ga naar een andere ruimte en doe de deur voor zijn neus dicht. Zo geef je hem geen aandacht waardoor er voor je hond ook geen lol meer te beleven is aan het pakken van iets dat jij niet wilt. Als je dat consequent doet, je negeert hem en geeft hem dus ook geen negatieve aandacht, dan is de lol voor je hond eraf en zal hij ook niet de moeite meer nemen om iets te pakken wat niet mag. Het levert hem dan namelijk niets op.

Genoeg te spelen en te kluiven

Geef hem natuurlijk wel voldoende speelgoed en bijtspeelgoed of kluiven, zodat hij daar mee kan spelen of op kan bijten. Het is ook belangrijk dat je je hond voldoende aandacht geeft, door regelmatig op de dag lekker met hem te gaan spelen, apart van of tijdens het wandelen. Je hond moet zich natuurlijk niet gaan vervelen. Het is heel belangrijk dat hij op de dag lekker zijn energie kwijt kan en voldoende van jouw aandacht krijgt.

Je hond pakt alles wat hij kan koesteren

Het kan echter ook zijn dat je hond dingen pakt om te koesteren. Hij doet er verder niets mee maar hij legt het bij zich in zijn mand en dat vindt hij blijkbaar prettig. Je hond heeft dan behoefte aan iets dat hij kan koesteren. Om te voorkomen dat hij met jouw spullen aan de haal gaat, kun je heel goed een eigen knuffel voor hem aanschaffen. Let er wel op dat er geen kleine onderdelen aanzitten die je hond eraf kan bijten en door kan slikken of waar hij in kan stikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.